Απάτες Με Θεωρητικό Περιτύλιγμα

Share this

October 12, 2011

Last updated: 30/09/2017, 5 min read

Απάτες Με Θεωρητικό Περιτύλιγμα

Εισαγωγή


Τον τελευταίο καιρό, στα διάφορα φόρουμ μηχανικών που συμμετέχω παρατήρησα ότι έχουν πληθύνει διάφορες «μαγικές» συσκευές οι οποίες υποτίθεται ότι εξοικονομούν ενέργεια, και κατά συνέπεια χρήματα. Αναφέρομαι σε συσκευές που υπόσχονται:
Α) Μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος  (διορθωτές συνημιτόνου).
Β) Μείωση της κατανάλωσης καυσίμου στα αυτοκίνητα (μαγνήτες).
Γ) Οικονομία στην θέρμανση (λέβητες ιόντων).
Ομολογώ ότι εκνευρίστηκα με το θράσος ορισμένων ανθρώπων, οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την οικονομική κρίση ώστε να πουλήσουν στον απλό κοσμάκη φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Για τον λόγο αυτό αποφάσισα να γράψω αυτό το κείμενο διότι θεωρώ ότι ο τεχνικός κόσμος αυτής της χώρας πρέπει να βρίσκεται στο πλευρό του απλού πολίτη και να τον προστατεύει από τους διάφορους επιτήδειους.

Γιατί να είστε επιφυλακτικοί με τέτοιου είδους προϊόντα?


Καταρχάς, τις περισσότερες φορές η λειτουργία των συσκευών αυτών στερείται θεωρητικού υποβάθρου. Με άλλα λόγια δεν αποσαφηνίζεται πλήρως ο τρόπος λειτουργίας τους. Οι κατασκευαστές ή οι προμηθευτές τέτοιων συσκευών χρησιμοποιώντας πολλές φορές τεχνικές marketing σκοπίμως αναφέρουν ότι η συσκευή λειτουργεί με βάση κάποια «εξωτική» θεωρία, την οποίο ο μέσος – ανυποψίαστος – αγοραστής δεν θα την έχει ξανακούσει με αποτέλεσμα να «τσιμπήσει το δόλωμα» (πχ θεωρία υπεραγωγών).
Τις περισσότερες φορές οι συσκευές αυτές καταπατούν μια θεμελιώδη αρχή της φύσης: Την αρχή διατήρησης της ενέργειας. Η αρχή αυτή λέει απλά ότι η ενέργεια δεν δημιουργείται ούτε καταστρέφεται, παρά μόνο μετατρέπεται από μια μορφή σε μια άλλη. Έτσι πχ παρουσιάζονται  COP = 1.5 (coefficient of performance), χωρίς να εξηγείται από πού αντλεί η συσκευή το ποσό ενέργειας που λείπει από το ισοζύγιο.
Οι συσκευές αυτές πολλές φορές παρουσιάζονται ως πρωτοποριακές στην Ελλάδα, ενώ πχ ο υπόλοιπος κόσμος απλά αγνοεί την ύπαρξή τους. Και ρωτώ: είναι δυνατόν να μην πωλούνται τέτοιου είδους συσκευές σε προηγμένες τεχνολογικά χώρες όπως πχ η Ιαπωνία, η Γερμανία ή η Αμερική και να λανσάρονται πρώτα στην Ελλάδα? Ας είμαστε ρεαλιστές…
Οι έμποροι των συσκευών αυτών τις περισσότερες φορές έχουν «μαύρα μεσάνυχτα» για τα προϊόντα τους. Αν κάποιος που έχει λίγες τεχνικές γνώσεις τους ρωτήσει κάτι απλό, η απάντηση που θα λάβει τις περισσότερες φορές δεν θα έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί αποφεύγουν να πουλήσουν τέτοιες συσκευές σε μηχανικούς γιατί ξέρουν ότι κάποιοι μπορεί να τους πάρουν στο κυνήγι! Παρακάτω αναφέρονται μερικοί απλοί λόγοι για τους οποίους οι συσκευές αυτές ΔΕΝ κάνουν όσα υπόσχονται. Προσπάθησα να αποφύγω την τεχνική ανάλυση, οπότε ελπίζω η περιγραφή να είναι κατανοητή.


Γιατί αυτές οι συσκευές δεν λειτουργούν?


Α) Διορθωτής συνημιτόνου (ηλεκτρική ενέργεια)
Είναι η πρώτη χρονολογικά συσκευή που είδα περίπου πέρυσι τέτοιο καιρό. Η συσκευή υποτίθεται ότι μειώνει την κατανάλωση ρεύματος ενός σπιτιού ως και 40%. Τον περασμένο Μάρτιο επτά εταιρείες που πωλούσαν τέτοιες συσκευές τιμωρήθηκαν με συνολικό πρόστιμο 59.000 € από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
Εξοικονομητής Ρεύματος
Η συσκευή κατασκευαστικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα κουτί το οποίο έχει ως έξοδο μια πρίζα, ενώ στο εσωτερικό του βρίσκεται ένας πυκνωτής. Το κόστος κατασκευής της είναι  πενιχρό, ενώ η τιμή πώλησής της μπορεί να φτάσει και τα 100 ευρώ, δηλαδή 20+ φορές πάνω από το κόστος της.
Τα πράγματα είναι απλά: η άεργος ισχύς στον οικιακό τομέα είναι πάρα πολύ μικρή, αφού τα περισσότερα φορτία που υπάρχουν στα σπίτια μας είναι ωμικά (δηλ. αντιστάσεις), πχ φωτισμός, τηλεόραση, κουζίνα, θερμοσίφωνας κλπ. Διόρθωση της άεργου ισχύος γίνεται κατά κόρον στην βιομηχανία με συστοιχίες πυκνωτών, διότι εκεί υπάρχουν αρκετοί κινητήρες σε λειτουργία. Στον οικιακό τομέα, το να βάλει κανείς έναν πυκνωτή για να μειώσει την άεργο ισχύ ΔΕΝ έχει κανένα απολύτως νόημα γιατί πολύ απλά η άεργος ισχύς ΔΕΝ τιμολογείται από την Δ.Ε.Η. στα οικιακά τιμολόγια!

Β) Μαγνήτης (βενζίνη)

Αυτή η συσκευή είναι ίσως η πρώτη (από τις τρεις) χρονολογικά που βγήκε στην αγορά, αν και ομολογώ ότι μέχρι πρόσφατα την αγνοούσα. Η συσκευή υπόσχεται μείωση της κατανάλωσης καυσίμου ως και 20%. Η λειτουργία της υποτίθεται ότι «στηρίζεται στην μαγνητική πόλωση των μορίων των υδρογονανθράκων (μεταβολή της μαγνητικής ροπής στρέψης των μορίων των υδρογονανθράκων) η οποία σε συνδυασμό με την εφαρμογή της τεχνολογίας μονοπολικής εστίασης προκαλεί δραστική μεταβολή στον τρόπο με τον οποίο τα μόρια των υδρογονανθράκων ενώνονται με τα μόρια οξυγόνου. Στα υγρά καύσιμα, όπως είναι η βενζίνη και το diesel, ο μαγνητισμός μπορεί να εξατομικεύσει και να πολώσει τα μόρια με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερη καύση. Εφαρμόζοντας τα κατάλληλα πεδία σε όλα τα υγρά της μηχανής (καύσιμο, νερό ψύξης) και στον αέρα, τα μαγνητικά δυναμικά μπορούν να παράγουν ένα εγγυημένο αποτέλεσμα».
Εξοικονομητής Καυσίμου
Δεν μπορείτε να πείτε, «πιασάρικη» περιγραφή προϊόντος. Όμως, κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ακριβώς το αντίθετο: η ταχύτητα της καύσης αυξάνεται όταν αυξάνεται η διαθέσιμη επιφάνεια επαφής των αντιδρώντων, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση των μορίων του καυσίμου και του οξυγόνου. Το μαγνητικό πεδίο μπορεί να οδηγήσει σε ομαδοποίηση των μορίων του καυσίμου (λόγω της έλξης μεταξύ τους) και κατά συνέπεια στην μείωση της διαθέσιμης επιφάνειας επαφής με το οξυγόνο. Αυτό συνεπάγεται ότι για τις ίδιες συνθήκες καύσης το καύσιμο δεν θα καίγεται τόσο εύκολα στον κινητήρα οπότε η απόδοση της καύσης θα μειωθεί. Το αποτέλεσμα δηλαδή της χρήσης του μαγνήτη πολύ χοντρικά μπορεί να παρομοιαστεί με ένα πρόβλημα στο μπεκ ψεκασμού του καυσίμου. Σε μια τέτοια περίπτωση το μπεκ μπορεί να εγχύει το καύσιμο σε μεγαλύτερα σταγονίδια, τα οποία καίγονται δυσκολότερα. Και τα δύο «σενάρια» έχουν ένα βασικό πρόβλημα: Για να μπορέσει κάποιος να επηρεάσει τις ενδομοριακές δυνάμεις των μορίων του καυσίμου θα χρειαζόταν ενδεχομένως έναν τεράστιο ηλεκτρομαγνήτη και όχι ένα απλό μαγητάκι της πλάκας. Γι’ αυτό και οι συνάδελφοι σε ΚΤΕΟ που μέτρησαν μια τέτοια συσκευή είδαν ότι ουσιαστικά ΔΕΝ μεταβάλλει την κατανάλωση της βενζίνης.
Γ) Λέβητας ιόντων (θέρμανση)
Αυτή είναι η πιο πρόσφατη συσκευή από όλες. Παρουσιάστηκε μάλιστα από το TV Μακεδονία, ενώ  γενικά έχει διαφημιστεί αρκετά στην βόρεια Ελλάδα, ειδικά τώρα που έρχεται και χειμώνας. Καταρχάς, η τεχνολογία αυτή δεν είναι καινούργια. Ανακαλύφθηκε αρκετά χρόνια πριν και στο εξωτερικό είναι γνωστή με το όνομα electrode heater. Φυσικά εδώ την πλασάρανε με τον πιο “πιασάρικο” όρο ion heater.

Λέβητας Ιόντων

Η συσκευή αυτή δεν έχω αμφιβολία ότι δουλεύει. Είναι σαν να έχεις μια ηλεκτρική αντίσταση μέσα σε νερό, κάτι δηλαδή σαν τον βραστήρα νερού. Τι γίνεται λοιπόν: καταναλώνεται ρεύμα και παράγεται θερμότητα η οποία ζεσταίνει το νερό. Καμία διαφωνία σε αυτό. Το πρόβλημα είναι στις αποδόσεις που παρουσιάζουν: COP 1.57. Δηλαδή, η συσκευή αυτή καταναλώνει 1 KWh ηλεκτρικού ρεύματος και υποτίθεται ότι παράγει 1,57 KWh θερμότητα. Λυπάμαι, αλλά αυτό ΔΕΝ γίνεται διότι παραβιάζεται η αρχή διατήρηση της ενέργειας (αναφέρθηκε και πριν). Δεν υπάρχει κάτι το οποίο θα παράγει τις 0,57 KWh που λείπουν από το ισοζύγιο. Η συσκευή δεν είναι πχ αντλία θερμότητας να “αντλεί” την επιπλέον ενέργεια από το περιβάλλον. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι έχουν βγάλει και πιστοποιητικά για αυτό το COP, χωρίς φυσικά να αναφέρεται η διαδικασία της μέτρησης ενώ σε όλες τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν δεν υπάρχουν πουθενά θερμόμετρα.

Η πραγματική απόδοση αυτών των συσκευών σαφώς και είναι μικρότερη της μονάδας, γιατί πού απλά όπου υπάρχει μετατροπή ενέργειας υπάρχουν και απώλειες. Κάπου διάβασα για απόδοση 94% (το οποίο διαφέρει κατά πολύ από το 157%). Σκοπίμως λοιπόν υπάρχει μια παραπληροφόρηση σε αυτόν το θέμα, ώστε να νομίζει ο κόσμος ότι θα ζεσταθεί με τζάμπα ενέργεια που δημιουργείται «μαγικά» από αυτή την συσκευή. 

Υπάρχει και το άλλο το πετυχημένο. Υποστηρίζουν ότι με λέβητα ισχύος 5 KW θα ζεσταθεί σπίτι 90 m2? Λοιπόν, τα 5 ΚW, αντιστοιχούν περίπου σε 4300 Kcal/h. Το σπίτι μου στη Θεσ/κη, που είναι περίπου αυτά τα τετραγωνικά θέλει περίπου 9000 Kcal/h για να ζεσταθεί. Η δική τους version λέει ότι με COP 1.57 => τα 5 KW θα γίνουν 7,85 KW ή 6750 Kcal/h. Η δική μου υπόθεση λέει ότι θα είναι COP = 0.94 => τα 5 KW θα γίνουν 4,7 KW ή 4041 Kcal/h. Μπορώ λοιπόν να ζεστάνω το σπίτι μου? Ασφαλώς και ΟΧΙ!!!!!


Επίλογος


Γνωρίζω ότι πολύ κόσμος υποφέρει από την οικονομική κρίση και αναζητά τρόπους ώστε να εξοικονομήσει χρήματα. Αυτό που θα σας πρότεινα είναι προτού προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά εξοπλισμού τεχνικής φύσεως να είστε επιφυλακτικοί, ιδιαίτερα αν η τεχνολογία του προϊόντος είναι καινούργια και παρουσιάζεται ως καινοτόμος ιδέα.  Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε κάποιο άτομο με τεχνικές γνώσεις ή ακόμα καλύτερα τον μηχανικό σας.

Page last modified: January 6, 2019

Christos Samaras

Hi, I am Christos, a Mechanical Engineer by profession (Ph.D.) and a Software Developer by obsession (10+ years of experience)! I founded this site back in 2011 intending to provide solutions to various engineering and programming problems.

  • Καταρχάς σας ευχαριστώ για το εμπεριστατωμένο σχόλιο.

    Από την μία πραγματικά λυπάμαι που αυτό το κείμενο που έγραψα σχεδόν 1,5 χρόνο πριν εξακολουθεί να είναι επίκαιρο ακόμη και σήμερα. Από την άλλη χαίρομαι που επιβεβαιώνετε και με τα δικά σας παραδείγματα την απάτη των συσκευών αυτών.

    Το δυστυχές βέβαια της υπόθεσης είναι ότι δεν έχει γίνει τίποτα ακόμη για να προστατευθεί ο καταναλωτής από τέτοιου είδους απάτες…

    Ελπίζω να προχωρήσει η αγωγή που ετοιμάζετε.
    Σας ευχαριστώ και πάλι για το σχόλιο σας.

    Χρήστος

  • Γειά σας και από εμένα. Καθότι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με εμπειρία και πελατολόγιο, μου προτείναν αρκετοί για τα συστήματα που αναφερθήκατε. Αναγκάστηκα λοιπόν να τα μελετήσω πριν συνεργαστώ.
    1. Βελτίωση συνημιτόνου:
    Έχω ασχοληθεί αρκετά με τον συγκεκριμένο τομέα σε εργοστάσια με χρήση πίνακα πυκνωτών ελεγχόμενο από όργανο μέτρησης. Ένα λάθος στην παραμετροποίηση του οργάνου μπορεί να φέρει την εγκατάσταση να καταναλώνει χωριτική άεργο ισχύ (και να την πληρώνει βέβαια) σε κατάσταση αδράνειας. Σαφώς και δέν είναι όλα τα φορτία σε μια κατοικία ωμικά αλλά με τη εισαγωγή 50 Var στη γραμμή της κατοικίας (αυτή είναι η ισχύς αυτής της συσκευής) εξισορροπείς 1 φωτιστικό φθορίου το πολύ. Ο απλός μετρητής μετράει όγκο ρεύματος και η ρόδα γυρνάει σύμφωνα με αυτόν. Ναι, μπορεί να μειώσει κατανάλωση (σε λεφτά) αλλά σε καμία περίπτωση αυτά δεν θα ξεπεράσουν το 2-3%. Τώρα αν θές να αγοράσεις και άλλα … αλοίμονο αν δεν καταναλώνεις πχ μεταμεσονύκτια… οπότε μηδεν εις το πηλίκον, η συσκευή απάτη!!!

    2. Συσκευή "ιόντων".
    Επισκεύτηκα και εγώ έναν έμπορο που μου έλεγε μπούρδες και όταν άρχισα να ρωτάω αυτά που λέτε για βαθμούς απόδοσης κτλ έφτασα με πολύ ιδρώτα στα εξής:

    α. Σπίτι 100 τμ που χρειάζεται 14KW (εμπειρικά) για να ζεσταθεί, αυτός σου προσφέρει 5 KW και σου βγάζει μιά φόρμουλα ότι θα δουλεύει 50% του δεκαοκταώρου λόγο του θερμοστάτη, και σε συνδιασμό με το νυκτερινό τιμολόγιο θα έχεις 100 ευρώ χρέωση το μήνα!
    Προφανός το συγκεκριμένο σπίτι δεν θα ζεσταθεί ποτέ ικανοποιητικά, ο θερμοστάτης δεν θα σταματήσει, θα πληρώνεις 200 χωρίς ποτέ να ζεσταθείς ικανοποιητικά και θα χρειαστείς να πάρεις καυστήρα 14 KW με τον οποίο θα πληρώνεις τουλάχιστον 450 εφόσον έχεις νυκτερινό τιμολόγιο… (έχω παραδείγματα συγγενών μου).
    Β. Τα λεγόμενα "ιόντα" δεν είναι τίποτα άλλο παρα αλλαγή του υγρού του κλειστού κυκλώματος από νερό σε ψυκτικό υγρό!
    Όταν βαπτίζεις 2 ηλεκτρόδια σε νερό, ναι μεν βράζεις το νερό, αλλά το ίδιο το νερό μεταφέρει το δυναμικό στις σωληνώσεις και τ καλοριφέρ, με αποτέλεσμα να "πέφτει" το ρελέ διαρροής ή χειρότερα να φέρει πηγή ηλεκτροπληξίας. Γιαυτό βάζουν παραφλού. Έχει μεγαλύτερη διηλεκτρική αντοχή, η οποία μειώνει την θερμογόνο δύναμη, αλλα δεν αφήνει περιθώρια επικίνδυνης αγωγιμότητας.
    Η συσκευή αυτή είναι απαγορευμένη απο την Ευρωπαική Ένωση από τη δεκαετία του 70. Χρησιμοποιείται μόνο στη βιομηχανία όπου θέλεις να θερμάνεις κάτι γρήγορα και τοπικά. Τώρα οι δικοί μας "επιστήμονες" δώσαν ονομασία "λέβητας ιόντων" και όχι "εμβαπτισμένου ηλεκτροδίου" και μπορούν και κυκλοφορούν στην αγορά.
    Γ. Στην προσπάθειά μου να ρωτήσω πως εγκαθιστάται τεχνικά, ο έμπορος μου είπε πως "υπάρχουν λεπτά θέματα στη ρύθμιση των ιόντων" με αποτέλεσμα να χρειάζομαι την επέμβαση των τεχνικών του (1500 ευρω).

    Έχω απογοητευθεί, περιμένω τη στήριξη συναδέλφων μου για να γίνει μια οργανωμένη αγωγή κατα αυτών των κομπογιανιτών…

  • Και για να διακωμωδήσουμε λίγο το θέμα, σας παραθέτω ένα λινκ από ένα βίντεο σχετικό με το θέμα:

    Πωλητές ειδών θέρμανσης

    Παρόλο που είναι λιγάκι τραβηγμένο θεωρώ ότι αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα στο θέμα της θέρμανσης…

  • Γεια σου Αρίστο και σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια.
    Φυσικά και μπορείς να τους παραπέμπεις τους φίλους σου στο post αυτό. Άλλωστε, πριν ένα χρόνο όταν το έγραψα το έκανα με σκοπό να πληροφορήσω όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο γίνεται.
    Θα συμφωνήσω και με αυτό που λες για την θέρμανση. Δυστυχώς αν θέλεις να έχεις ένα αίσθημα θερμικής άνεσης μέσα στο σπίτι σου πρέπει να βάλεις το χέρι στην τσέπη. Και πλέον, όταν λεφτά δεν υπάρχουν , υπάρχει ίσως μεγαλύτερος κίνδυνος να στραφεί κάποιος σε κάποια φθηνή αλλά αμφιβόλου ποιότητας λύση.

    Σε ευχαριστώ και πάλι για το σχόλιο σου.
    Χρήστος

  • Καλησπέρα.Συναντησα τυχαία το site και το βρήκα πραγματικά ενδιαφέρον μιας και είμαι απο αυτούς που ασχολούνται επαγγελματικά με τη θέρμανση.Σε αυτό βρήκα απαντήσεις με αποδειξεις και μια πολύ καλή απόδωση στο κείμενο.Ετσι θα προωθώ το link σαν απάντηση στις ερωτήσεις των φίλων μου απο τις οποίες έχω κουραστεί πραγματικά, γιατί προσπαθώ να τους πείσω ότι αν θέλει να κάνει κάποιος πραγματική οικονομία χωρίς τεράστιες υποχωρήσεις στην άνεση,16'-18'C στο σπίτι με κουβέρτα, θα πρέπει δυστυχώς να ξοδέψει χρήματα.Έτσι λοιπόν αν το κριτήριο είναι ότι ποιο φθηνό, τότε για τα επόμενα χρόνια το κόστος χρήσης θα είναι πολύ μεγάλο.
    Ευχαριστώ και χάρηκα για τη γνωριμία ή όπως αλλιώς λένε το posting. Αρίστος

  • Θα συμφωνήσω εν μέρει με τα αυτά που γράφετε.
    Ναι, η κοινότητα των μηχανικών σαφώς και φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτά που περιγράφετε όμως υπάρχουν και αρκετά ΑΛΛΑ:

    1. Όπως σε κάθε επάγγελμα έτσι και στο «μηχανηλίκι» υπάρχουν σωστοί επαγγελματίες και λιγότεροι σωστοί (για να το πω ευγενικά). Το θέμα είναι να προσέχει και ο πελάτης τις επιλογές του.

    2. Για τα υλικά κλπ που λέτε θα σας απαντήσω με ένα φαινομενικά άσχετο παράδειγμα: Αν εγώ πουλάω λέβητες ιόντων και έρθει κάποιος να ζητήσει την γνώμη μου γι’ αυτούς, εγώ, ως έμπορος και μηχανολόγος, θα τον ζαλίσω με όλα τα (φαινομενικά) πλεονεκτήματα που έχουν. Θα του πω ότι θα έχει φοβερή θέρμανση με ελάχιστο κόστος κλπ. Αν τώρα αυτός ο πελάτης χωρίς να ρωτήσει κάποιον άλλο μηχανολόγο με εμπιστευτεί τυφλά, ποιος θα φταίει που θα βαράει μετά το κεφάλι του? Και για να έρθω στο θέμα της οικοδομής, πολλά προβλήματα προκύπτουν όταν ο μηχανικός είναι και ο εργολάβος του έργου. Το καλύτερο θα ήταν για τον πελάτη, εκτός από τον εργολάβο – μηχανικό να έχει και κάποιον ανεξάρτητο μηχανικό ο οποίος θα επιβλέπει κατά διάρκεια της κατασκευής αν τηρείται η μελέτη και αν τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αυτά που έχουν συμφωνηθεί.

    3. Θίγετε το θέμα του σπιτιού – οικοδομής: κατά την γνώμη μου πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τυχόν κακοτεχνίες έχει και ο ιδιοκτήτης/πελάτης. Καταρχάς, ο Έλληνας έχει στο DNA του την νοοτροπία ότι «εγώ τα ξέρω όλα». Συνεπώς, αν πχ ο μηχανικός του συστήσει κάποια υλικά ή κάποιο συνεργείο, αυτός μπορεί να βάλει είτε λόγω οικονομίας, είτε γιατί του τα πρότεινε ένας γνωστός του (άλλο κλασσικό φαινόμενο κι αυτό) κάποια άλλα, συνήθως κατώτερης ποιότητας. Συνηθίζεται δε, όταν ο πελάτης κάνει μόνος του την αυτεπιστασία του έργου, να αγνοεί επιδεικτικά τις συστάσεις των μηχανικών και φυσικά μετά τους ζητάει τα «ρέστα». Ποιανού είναι η ευθύνη και σ’ αυτήν την περίπτωση?

    4. Θα σας πω και για το Η/Μ κομμάτι μιας οικοδομής: οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις είναι κατά βάση μη ορατές σε μια οικοδομή. Αυτό δημιουργεί το εξής πρόβλημα: αν δεν μπουν ποιοτικά υλικά, οι βλάβες που θα προκύψουν μετά θα χρειάζονται αρκετά χρήματα για να διορθωθούν. Πολλές φορές ο πελάτης/ιδιοκτήτης μιας οικοδομής, είναι διατεθειμένος να πληρώσει αρκετά παραπάνω για το «καλό» πχ το πλακάκι, αλλά προτιμά να βάλει ότι πιο φθηνό υπάρχει πχ σε σωληνώσεις. Αν μετά από λίγο καιρό ο φθηνός σωλήνας σπάσει, ποιος θα φταίει? Και μια συμβουλή: οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις ενός σπιτιού είναι ότι η καρδιά και οι φλέβες για το ανθρώπινο σώμα. Συνεπώς, αν κάποιος φτιάχνει τώρα σπίτι (αν υπάρχει κανείς βέβαια με τέτοια κρίση) ας δώσει μεγάλη σημασία στα υλικά που θα βάλει.

    5. Όλα τα παραπάνω, σχετίζονται λιγότερο ή περισσότερο με την εξοικονόμηση χρημάτων. Αν κάποιος φτιάχνει σπίτι και κοιτάει να του βγει όσο φθηνότερα γίνεται, βάζοντας πχ τα φθηνότερα υλικά και τον φθηνότερο Η/Μ εξοπλισμό, τότε να μην περιμένει και από τον μηχανικό να του κάνει θαύματα.

    Ως επίλογο έχω να πω ότι:
    Α) Η σωστή μελέτη
    Β) Τα κατάλληλα έμπειρα συνεργεία
    Γ) Τα ποιοτικά υλικά
    Δ) Η σωστή επίβλεψη της κατασκευής (για την εφαρμογή της μελέτης)

    Είναι τα κλειδιά για μια σωστή και ποιοτική κατασκευή, κατά την γνώμη μου πάντα…
    Όλα τα παραπάνω έχουν όμως και ένα κόστος το οποίο καλείται να το πληρώσει ο πελάτης/ιδιοκτήτης. Το πρόβλημα που προκύπτει τις περισσότερες φορές είναι το κατά πόσο είναι διατεθειμένος να το κάνει…

    Ελπίζω να σας έδωσα κάποιες απαντήσεις για το πώς βλέπει κάποια πράγματα και η «άλλη πλευρά». Για ότι άλλο θέλετε θα χαρώ να σας απαντήσω.

  • Ποιόν μηχανικό να συμβουλευτεί? Αυτόν που του πούλησε σπίτι με φτηνά υλικά και βγάζει υγρασίες στον 1 χρόνο ή αυτόν που έβαλε τη φτηνότερη μόνωση και τώρα το σπίτι θέλει μια μικρή περιουσία για αν ζεσταθεί κάθε χρόνο…Η επιστημονική κοινότητα των μηχανικών φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάντια της Ελλάδας σε πολλά επίπεδα

  • Να είσαι καλά… Ευχαριστώ για τον χρόνο σου…
    Ελπίζω να τα ξαναπούμε…

  • Γεια σου Γιώργο, χαίρομαι κι εγώ που σε γνωρίζω.

    Από την μικρή μου εμπειρία θα σου πω το εξής: οι ηλεκτρικοί λέβητες υπάρχουν καιρό και είναι γενικά αξιόπιστοι. Από φυλλάδια που έχω δει ΔΕΝ λένε για COP 157% και λοιπές αηδίες, ενώ ο βαθμός απόδοσης τους είναι κοντά στο 98%. Δεν είναι παράλογος αυτός ο βαθμός απόδοσης αν σκεφτείς ότι ουσιαστικά είναι σαν να ζεσταίνεις μια αντίσταση (δεν έχεις απώλειες καύσης κλπ). Συνεπώς, απάτη δεν είναι σίγουρα. Ένα προβληματάκι που μου έχει πει φίλος υδραυλικός είναι ότι ίσως υπάρχει μια δυσκολία στα ανταλλακτικά, αλλά αυτό στο λέω με επιφύλαξη.

    Σχετικά με τις αντλίες θερμότητας: jackpot! Θα στο συνιστούσα περισσότερο γιατί όντως είναι αρκετά υποσχόμενο σύστημα. Απλώς πρέπει να προσέξεις στον μηχανικό που θα σου σχεδιάσει την εγκατάσταση και στον υδραυλικό που θα στην εγκαταστήσει. Μάλιστα, το Σαββάτο σκοπεύω να πάω σε μια ημερίδα που διοργανώνει ο ΣΜΗΕ σχετικά με τις αντλίες θερμότητας οπότε θα εμπλουτίσω και θα φρεσκάρω λίγο τις γνώσεις μου και ίσως θα μπορώ να σου πω περισσότερα.

    Τέλος, αν θέλεις να μάθεις περισσότερες πληροφορίες μπορείς να ρωτήσεις σε αυτά τα δύο φόρουμ. Υπάρχουν άνθρωποι με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από την δική μου που θα χαρούν να σε βοηθήσουν:

    http://www.monachos.gr/forum/default.asp
    http://www.levitostasia.net/portal.php

    Ελπίζω να βγάλεις άκρη…

  • Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά όντως με ''έσωσες''. Anyway, το στραβό είναι ότι αν κάτσεις και πάρεις με την σειρά τα sait που ασχολούνται με την πώληση του παραπάνω, θα δείς ότι δεν είναι ούτε 10 εταιρείες, ενώ συνολικά αμφίβολο το αν θα είναι 30 μεγάλοι αντιπρόσωποι εντός της χώρας… Εν το μεταξύ, όλα αυτά που σου γράφω τα παρατηρώ αφού ''Ξύπνησα'' (μα τι βόδι είμαι…). Πές μου κάτι σε παρακαλώ πολύ, για τους λέβητες Ηλεκτρικού ρεύματος τι μπορείς να μας συμβουλέψεις? Άμεσα να σου πώ ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ΦΑ, ενώ παράλληλα η κεντρική Θέρμανση πετρελαίου αποτελεί παρελθόν (δεν πρόκειται να βάλει κανείς άλλος πετρέλαιο στην πολυκατοικία….). Το λοιπόν, αποτελούν μία λύση ή είναι και αυτά απάτη… Πρέπει άμεσα να βρώ μία λύση… καταλαβαίνεις… Είχα βρεί ένα ωραίο σύστημα Αντλία Θέρμανσης Αέρα -νερού, αλλά έπρεπε να πάρω δάνειο για να κάνω τέτοια εγκατάσταση…. Παρεμπιπτόντως, χαίρω πολύ Γιώργος…

  • Γεια σου φίλε μου και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Βασικά, ο λόγος που έγραψα αυτό το post ήταν η δική μου αγανάκτηση για τις πολλές απατεωνιές που αρχίζουν και πληθαίνουν (λόγω κρίσης προφανώς). Σχετικά με την ερώτηση σου, έχεις δίκιο. Στην Ελλάδα όλα αργούν. Προσωπικά, στις 13/10 έστειλα ένα email στον Σύλλογο Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος (ΣΜΗΒΕ) στο οποίο τους ζήτησα να λάβουν κάποια δράση, δίνοντας τους link για το post που διάβασες.

    Σε ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σου λόγια και μου δίνεις ιδιαίτερη χαρά γιατί έστω και ένας άνθρωπος γλίτωσε από τους απατεώνες.

  • Το δυστυχές καλέ μου φίλε, είναι ότι με τα ζόρια που περνά ο Έλληνας σήμερα, πραγματικά ο κάθε ''Επιστήμων-Εφευρέτης '' μπορεί να κάνει χρυσές δουλειές… Να σου πώ ένα πολύ μεγάλο μπράβο για το χρόνο και τον κόπο που διέθεσες για να μας εξηγήσεις όλα τα παραπάνω… Πραγματικά , αν θέλεις το πιστεύεις, μόλις έσωσες την τσέπη μου από ''κλοπή'' 3500 Eυρώ. Τόσα μάλλον έλειπαν απο τον απαράδεκτο που επισκέφθηκα να μου εξηγήσει τα πλεονεκτήματα του ''Νέου'' υπεραποδοτικού συστήματος θέρμανσης… Να σε ρωτήσω βέβαια και κάτι ακόμα αν μου επιτρέπεις… Εφόσον όλη η κοινότητα των Μηχανικών-Μηχανολόγων κ.τ.λ. συμφωνεί ότι το παραπάνω αποτελεί απάτη, γιατί δεν γίνεται ομόφωνη κίνηση προς, ξέρω'γω, να το πούμε ΙΝΚΑ, ή οποιον άλλο μπορεί να προστατέψει τον καταναλωτή???? Μάλλον γιατι όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, εδώ στην Ελλάδα αργεί το σύστημα να πάρει…. Να με συγχωρείς για την πολυγραφεία μου αλλά είμαι τόσο χαρούμενος που έπεσα πάνω στο blog σου και μου άνοιξες τα μάτια όσο δεν μπορείς να φανταστείς… Φαντάσου ότι μόνο για το '' Ειδικό Υγρό" που θα μου έβαζε σε όλο το κύκλωμα ήθελε κοντά στα 500 Ευρώ (τι στην ευχή ,είπα απο μέσα μου παρθένο Ελαιόλαδο θα βάλει???)… Και να δεις ότι γύρισα σπίτι και είχα και την αίσθηση ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος!!!!!!!!!!! Σιγά, μην ανακάλυψες και την Αμερική… Μα να μην βλέπω μπροστά μου??? Βρε βούρλο (προς τον εαυτό μου), η υπολείπουσα ενέργεια απο που θα έρθει, τόσα χρόνια σχολείο, φυσικές χημείες???????? Anyway, και πάλι σε ευχαριστώ…. Θα είναι χαρά μου να διαβάζω τα γραφόμενα σου….

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    Add Content Block
    >